Megmondom őszintén...

2010.01.10. 10:41

Nem politizálok, mert félek tőle.

Elhülve olvastam a minap az egyik blogon zöldgárdáról, meg a politikai tehetetlenségről.
Sokmindenről tehet a politika, és nagyrészban okozója a magyar emberek közönyének, fásultságának, és 'úgyis mindegy' szemléletének, de azért nem minden írható a számlájára.

Az emberi hülyeség minden kormány alatt jelen van, ahogy az irigység, és a kapzsiság is.

Én nem kívánok állást foglalni politikai és vallási nézetekben. Kicsi vagyok én ehhez. Szép szóval úgyse lehet senkit meggyőzni a maga 10-20-50 éve rögzült világnézetének helytelenségéről.
Kár is a gőzért (igen, szószerint is lehet érteni, mert igen forrófejűek tudnak lenni az emberek) meg az elpazarolt időért is.

Ne foglalkozzunk a politikával! Inkább tegyünk minden nap valamit, ami !

Éljünk minden élethelyzetben mintaszerűen, tegyünk meg képességeinkhez mérten mindent a Földi életünk fenntarthatóságáért.
Ha keserű is, ha fáj is, politikai helyzettől függetlenül ártunk magunknak, és mindenkinek, ha a szemetesbe dobju a Pet-palackot, ahelyett, hogy szelektíven gyűjtenénk, a kukába dobjuk a kiégett égőtestet, ahelyett, hogy összegyűjtve leadnánk, a lefolyóba öntjük az olajat, ahelyett, hogy gyűjtögetnénk, és később leadnánk.
1 l olaj kb 1.000.000 l vizet tesz élhetetlenné!
Ártunk a földnek, ha megvesszük a fehér hungarocell hátlapra fóliázott újhagymát a sima befőttesgumival összekötött helyett.
Ha a csíkon túl is töltünk az öblítőből, mosószerből, csak hogy biztosan jóillatú legyen, mikormár a szennyestartóban van is...
Ha nem vesszük észre, mennyivel több szemetet termel, ha egyesével van csomagolva( pl a tea).
Ha a lustaságunk miatt a telefonkönyvtől elkezdve minden papírt a szemetesbe dobunk, ahelyett, hogy összegyűjtve a szelektívbe hordanánk.
Ha eszünkbe se jut lemondani a havi számlakivonatot, miközben jobbára el sem olvassuk, és ott az e-bank.
Ha feljebb tekerjük a termostatot, ahelyett, hogy belelépnénk a mamuszba, vagy felvennénk egy pulcsit.
Ha a munkahelyünkön azért csak nyomtatunk ki ezt, meg azt, és azért hagyjuk bekapcsolva, vagy tekerjük fel, mert nem mi fizetünk érte...(tényleg nem te fizetsz meg érte?)


Még valamit tehetsz, ami feladatod is e perctől: terjeszd!
Figyeld, hogy hogy élnek körülötted, és próbáld őket is terelni egy fenntarthatóbb élet fele. Mondd el neki, hogy mit tehet, hogy kisebb legyen az ökológiai lábnyoma, és tudatosítsd benne, ezek nem nagy erőfeszítések, nem járnak nagy lemondással, viszont jóérzést, azt adnak bőven!


Talán akik ismernek, most meglepődnek, de van az a téma, amibe én nem kötök bele, amivel kapcsolatban azt érzem, felesleges foglalkozni vele mélyebben, mert amin nem tudok változtatni, azon kár idegesítenem magam. Nekem ez a politika.

Inkább lemegyek, és összeszedem a parkban a szemetet, és elviszem a lépcsőházból a szelektívbe a szórólapokat.
Talán valaki meglátja, és legközelebb ő szedi össze.
Talán valaki meglátja, elszégyelli magát, és nem szemetel többet...
Talán ettől kézzelfoghatóan és szemlátomást szebb, jobb lesz a világ.
Ne mérgelődjünk gyerekek...
 
Inkább tegyünk ma valamit, az élhetőbb holnapért!
Úgygondolom, többre megyünk azzal, ha szépen mindenki felfogja, egy pici segítség is sokat ér. Ha minden egyes ember a Földon a szelektívbe hordaná a palackokat (nyilván akkor több gyűjtő lenne mennyiségre és kapacitásra is) több ezer köbméter szeméttől mentesülnének a szemétlerakók, és több mázsa felhasználható anyaghoz jutnának a feldolgozóüzemek.
Kis lépés az embernek, nagy lépés az emberiségnek.
Én úgy érzem, ilyen apró tettekkel is nagyon sokra, sőt talán többre lehet menni, mintha központi akarattal, és erőszakszervvel kényszerítenénk az embereket bizonyos elvek betartatására. Fel kell őket világosítani, mert nem is tudják elképzelni, mekkora szeméthegyek vannak, és még mekkorák lesznek, ha így élünk továbbra is.
Fogyasztói társadalomban élünk, ami azt is jelenti egyúttal, hogy van választási lehetőség, van alternatíva.
Válaszd a kevésbé környezetszennyezőt, ha teheted válaszd a hazait!
Többet ésszel, mint ész nélkül, és kis lépésekkel is nagy haladást lehet elérni.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://zold-seg.blog.hu/api/trackback/id/tr921660692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2010.01.10. 16:27:04

www.indavideo.hu/video/Lanyi_Andras_Egyuttelestan

Az ökológia szükségszerűen politika. Nincs mese. Dehogy vagy te kicsi. Inkább ismerd meg a nagyok érveit. 40 perc egy olyan embertől, akit messze nem gondolnál politikusnak, pedig az. De a régi értelemben véve az. Ő a politikát az ókori görög értelemben vett: jóról való gondolkodásnak tekinti.

Mivel a vallás pedig szintén politikai manipuláció, ezért engedtessék meg nekem ellenezni azt. :D

Ha a kereszténység azt deklarálja az Assisi Nyilatkozatokban, hogy nem kell félni a globális felmelegedéstől, mert úgyis eljön a megváltó, akkor ez "nó véj"!

Kontárblog · http://kontar.blog.hu/ 2010.01.10. 16:34:31

@Pacsker: én azt szeretném elérni,hogy az emberek ne azért tegyenek bizonyos dolgokat,mert öko,mert ez,vagy az mondta. Azt kéne elérni,hogy az emberek maguktól lássák be, semmi értelme a szebben csomagoltat venni,mert 2hét múlva úgyis kidobom, és 2x annyi a szemete, semmi értelme a kukába dobni a szelektíven gyűjthetőt,mert akkor azzal megtelik az utcai konténer. Jöjjenek rá, néhány dolog megváltoztatásával sokkal szebben lehet élni, fenntarthatóbban, kevesebb szeméttel. Én nem akarok ebbe politikát, és nagy szavakat keverni:) A józan paraszti észre apellálok.

meta_ · http://greenr.blog.hu/ 2010.01.10. 22:30:00

Szép bejegyzés, röviden: a helyzetelemzéssel egyetértek - a megoldással nem.

Minden kérdés politika. Inkább azon kéne változtatni, hogy az emberek ne forduljanak el a politikától. Ehhez az kéne, hogy meghallgassuk egymást, és szót értsünk egymással, hogy kideüljön mire van szükségünk. És legyen változás. Nem akarok belemenni, de a felfogásod egy technokrata-értéksemleges beállítódás eredménye, ami azt tűzi ki célül, hogy a politikát mint olyat kiírtsa. Ezzel sokkal több kárt okoz, mint előnyt eredményez.

A vallásról pedig másképp gondolkodom mint Pacsket, de ez nem baj. :D

Kontárblog · http://kontar.blog.hu/ 2010.01.10. 22:43:00

@meta_: elfordultam a politikától? Talán.
Csak vörösre üvöltött fejű, asztaltcsapkodó emberek jutnak eszembe, és az, hogy bármi rossz is történik, annak tuti a felső körök az okozói.

Szerintem az berögződéseit felfogását hamarabb meg lehet változtatni észérvekkel a természet iránt, mint a politika iránt tanúsított közönyt, és gyűlöletet.
Politizálni nem sürgős. Változtatni az ökológiai lábnyomon igen.
Szerintem külön kell választani a kettőt.
Lehet, hogy van olyan zöld-'párt', aminek a nézeteivel 99%ban egyetértek. de ha az az 1%számomra elfogadhatatlan, akkor baszhatja:D
Fontosabb, sürgősebb lenne inkább hathatósan a mindennapokat,az apró pazarlásokat befolyásolni, mint a politikára 'rászoktatni' az embereket.
Sokan koruknál fogva még/már nem politizálnának ígyse-úgyse. Viszont spórolni,és normális körülmények között élni mindenki akar.
Szerintem amin sürgősen változtatni kéne, az az 'ez a világ megérett a pusztulásra' hozzáállás.
Változtatni tudunk,kell, és kötelességünk!
süti beállítások módosítása