Az vagy, amit megeszel...
2009.12.10. 10:25
A Tudatos Vásárló készített egy terméktesztet 3 népszerű pékség termékeiről.
Hát nem kicsit megdöbbentem a számokon.
A szememben leszerepelt a hagyomány és minőség Lipóti péksége, melynek termékeit számos családtagom preferálja, mert bekajálták a reklámját pont a cég üzenete miatt, mely szerint hagyományos kenyereket készítenek...
A teszt szerint jónéhány olyan kenyerük van, amiben a fele hozzávaló szemöldökfelhúzást vált ki az egyszeri halandókból.
Ráböktem egyre.
Alpesi rozsos kenyér: búzaliszt, alpesi rozsos kenyér keverék (rozsliszt, teljes kiőrlésű rozsliszt, búzaliszt), só, búzacsíra, szárított rozskovász (rozsliszt, kovászmag), búzamaláta-liszt, maláta kivonat (árpamaláta, víz), dextróz[szőlőcukor], kukoricaliszt, emulgeálószer: zsírsavak mono- és digliceridjeinek mono- és diacetil-borkősav észterei (E 472e[emulgeáló anyag]), csomósodást gátló: (E450, E341[térfogatnövelők]) (0,33% P2O5), sűrítő anyag: guarliszt (E 412*), aroma, lisztjavító szer: aszkorbinsav (E 300), enzimek), élesztő, víz
*kikerestem
E-412 Guargumi/-enyv/-gyanta Szerep: Hordozóanyagok, Stabilizálószerek, Térfogatnövelők, Tömegnövelők
Hatás: allergén
A mérgező guar (gyomnövény) magvaiból nyerik, melyek különböző káros anyagokat tartalmaznak. Mivel tökéletes tiszításuk gazdaságtalan, a kereskedelmi forgalomban lévő guar-gumi körülbelül tíz százalékban engedélyezetten tartalmazhatja a gyomnövény. Egyéb kísérőanyagait is. Allergiát okozó anyag.
Remek, az ősi alpesi népek is biztos guargumival dúsították a kenyereiket.
Jó kérdés, hogy a kenyér miért nem lehet egyszerűen kenyér...
( hogy miért nem vesz mindenki kenyérsütőgépet, és állít elő maga kenyeret, annak taglalásától most eltekintenék)
Nekem speciel igen furcsa, hogy a nem zacskóban árult péksütemények összetétele nincs kifüggesztve a boltba, vagy valami...
Az oké, hogy a speciális pékségek eladói még talán tudnak segíteni, de ha egy Spar, vagy Tesco a vásárlás helye, kötve hiszem, hogy tud bárki is segíteni.
Ami pedig a pikantériája az egészben, hogy a Tudatos Vásárlós leleplezős cikk 2009.10.29-én jelent meg, miközben előtte 2009.10.07-én jelent meg az indexen egy cikk róluk, mely szerint
A hagyomány útját járva állítanak elő kézzel készítette, adalék-és tartósítószer mentes puha, tömött kenyeret,(...) árral szemben úszik a pékség.
Talán pont e miatt lett akutális a TV teszt?
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek